Forklaringen på triggerpunkter og muskelknuter

Materialet er delvis tatt fra en av  Paul Ingrahams artikler. Innleggene er kontinunerlig oppdatert på hans sider. Artikkelen kan du finne her : E-book about Trigger Points

Det finnes en del kontrovers rundt fenomenet «muskelknuter» også kalt «triggerpunkter». Triggerpunkt og muskelknuter er i denne artikkelen ment synonymt. De aller fleste fysioterapeuter, osteopater og kiropraktorer er enige om at triggerpunkter eksisterer.

Triggerpunkt som et klinisk fenomen er det nesten ingen som motsier. Det er forsøkene på å forklare hva et triggerpunkt er som skaper debatt.

En muskelknute er ikke en ordentlig «knute»

Hvis du sier at du har en muskelknute så mener du ikke «båtsmannsknop» eller «flaggstikk». Du tror ikke muskelen virkelig har slått knute på seg selv, men det bare føles sånn ut. Du mener da et «myofascielt trigger punkt»

Muskelknuter er små kramper

Man vet ikke helt forklaringen bak triggerpunkter (muskelknuter). Et triggerpunkt er en liten lokal krampe i muskulaturen. Det er ikke hele muskelen som er i krampe (som man kan få under trening etc). Jogger du på deg en leggkrampe går du ikke rundt  uten å merke det. Krampen kjenner du på hvert steg du tar. Et triggerpunkt kan du gå med i lang tid uten å merke det hele tiden. Med tiden vil det oppstå smerter og ubehag. Først i selve muskelknuten lokalt.  Etter hver i et referert område langt unna der problemet sitter. For eksempel: Dine smerter i pekefingeren kan komme fra en muskelknute på skulderbladet.

Muskelskade er noe annet enn muskelknute

 Sternocleidomatoideus

En muskelknute i sternocleoidomastoideus gir hodepine over tinninger og øyne

Det er mange som feilaktig forvirrer en ren muskelskade med et triggerpunkt. En muskelskade er en avrivning av muskulaturen. Det er noe helt annet. Forskjellen på skade og knute blir tydelig jo mer du lærer om triggerpunkter. Den lille delen av muskelen som er i krampe i et triggerpunkt kveler nemlig av sin egen blodtilførsel. Dette fører til mer irritasjon. Det oppstår en ond sirkel, etterhvert en såkalt «metabolsk krise». Vi kan kalle det oksygenmangel, for å gjøre det lettere.

Triggerpunkter oppstår nesten i alle tilfeller der du har andre muskel og skjelettplager. Prolaps i ryggen, låsninger, lumbago, heksestøt, prolaps i nakken. Som regel er triggerpunktene et ledsagende problem. Etterhvert vil triggerpunktene ofte overskygge smertene fra problemet som gjorde at de ble til i det hele tatt. De vil ofte fortsette å lage smerter lenge etter at originalskaden er reparert.

Verk og smerter er en ekstremt vanlig grunn til at folk oppsøker fastlegen. Triggerpunkter er ofte en stor årsak til disse plagene. Triggerpunkt er involvert i

  1. de kan være smertekilden
  2. de forverrer andre smerteproblem
  3. de imiterer andre smerteproblemer (feks kan et triggerpunkt imitere strålesmerter ut i benet forårsaket av et skiveprolaps i ryggen. Dette kalles «falsk isjas»
Triggerpunkter

Vastus Lateralis Trigger Points. Leg pain. Myofascial release

Forklaring til punkt 1: Muskelknuter (triggerpunkter) kan gi direkte smerte. De er en «naturlig» del av muskelen. Akkurat som mange får kviser, får mange muskelknuter. Da har du plutselig smerte i musklene, uten at du har hatt noen skade i forkant.

Forklaring til punkt 2: Muskelknuter kompliserer andre skader og smerteproblemer. Triggerpunktene fortsetter å eksisterer lenge etter at det originale problemet har helet seg.

Forklaring til punkt 3 : De imiterer andre problemer. Mange av dem føles som noe annet enn muskelknuter. Mange belastningsskader. Eksempler er beinhinnebetennelse, tennisalbue og musearm.

Triggepunktkart og hvordan de ble laget

I mange forsøk har triggerpunktene blitt lokalisert ved å gjøre injeksjoner med irritanter inn i musklene. Man har altså injisert midler som fører til smerter inn i muskulaturen. Forsøkspersonene rapporterer deretter hvor de kjenner smerter.

Det er en klar konsistens og universell enighet om hvor smertene føles. Utifra dette har vi laget kart. Vi vil presentere noen av de mest vanlige triggerpunktene i en senere artikkel.

Noen av de mest vanlige triggerpunktene

Muskelknuter

Muskler: Teres minor og infrapinatus: ligger på skulderbladet: smertene føles ofte ut i hånden

Gluteus muskulatur: rumpeballen. Smerter fra triggerpunkt her føles opp i korsryggen, og / eller ut i foten.

Sternocleidomastoideus: sitter på halsen. Smertene føles som en hodepine over tinning/pannen (se bilde lenger opp)

OBS! et triggerpunkt kan også bare gi lokale smerter. Det er ikke et kriterium at du kjenner det stråler ut i arm eller ben. Punktene vil være veldig ømme. Du skiller triggerpunkter fra normale punkter ved at de er ekstra ømme å trykke på.

3 kjennetegn på at det er et triggerpunkt

Trykker du hardt nok på feil (eller riktig) sted, så vil du skape lokale eller refererte smerter. Dette betyr selvsagt ikke at du er over et triggerpunkt. Et triggerpunkt diagnostiseres ved at 3 forhold er tilstede:

a) Overømfintlighet for trykk

b) Reproduksjon av smerter / symptomer

c) en «twitch» respons, det vil si at muskelen trekker seg litt sammen

Behandling av triggerpunkt og muskelknuter

På vår klinikk Din Helse Bjølsen behandler vi muskelknuter på følgende måter:

a) IMS – tørrnålsbehandling – dry needling – Du kan se video her: IMS video

b) triggerpunktmassasje

c) opplæring i selvbehandling og forebygging: Selvhjelp til gluteale muskelsknuter

d) leddmanipulasjon hos kiropraktor : Kiropraktorbehandling av diverse områder

Referanser :

http://www.kiropraktikk.no

E-book about Trigger Points

https://www.youtube.com/watch?v=iP1rnqngEKQ&t=7s&rel=o Forklaringen til at triggerpunkter kan være vanskelig å diagnostisere