Har du fått en kul i nakken? Les artikkelen videre for å finne ut hva dette kan komme av og hva du kan gjøre for å kvitte deg med kulen.

Hvordan behandle kul på nakken?

En kul i nakken kan være mange ting. Nakken har en forside og en bakside + både en høyre og venstre side. I dette innlegget fokuserer vi på kuler som oppstår bak på nakken. De fleste slike kuler oppstår i overgangen mellom  nakken og brystryggen på virvelen c7. For alle andre kuler på nakken, på fremsiden eller under ørene-er rådet vårt at du kontakter fastlegen.

Den nederste nakkevirvelen heter C7. Den heter også på latin «vertebrae prominens«. Som navnet reflekterer, så er C7 den mest prominente nakkevirvelen. Den er mest prominent fordi det er den virvelen som stikker lengst ut på de fleste mennesker. Når denne virvelen tilsynelatende stikker lengre ut enn tidligere og ser ut som en kul kan det være du har fått det man kaller Dowagers hump.

Nakkekul kan være en Dowagers hump

Det er flest kvinner som får disse kulene, og det er ikke bare smerter i området denne pasientgruppen klager på. For noen er det ingen smerter og kun det estetiske aspektet som gjør at kvinner tar kontakt for hjelp. En Dowagers kul sitter som regel akkurat i overgangen mellom nakke og midtrygg . En slik kul ønsker de fleste bli kvitt, spesielt unge kvinner da dette er noe mange forbinder med et alderdomstegn. Det er i og for seg en sannhet: disse kulene er mye mer hyppige hos den eldre befolkningen.

Er du mellom 20-50 år og får en slik kul, er dette tidlig.

Kulen er oftere sett hos eldre kvinner, og kan ha en naturlig årsak (osteoporose) som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.

Har du kileformet vertebra?

Menn som får kulen har i noen tilfeller en underliggende deformitet i ryggsøylen fra før av, noe som heter Mb. Scheuermann (kvinner kan også ha denne defomiteten, men det er mindre vanlig). Morbus Scheuermann kalles også på norsk for «Scheuermanns sygdom». Det er feil at dette refereres til som en sygdom, da det hos mange er en tilstand de ikke legger merke til og derfor ikke kan kalles for en sygdom eller lidelse. Det er ca dobbelt så stor hyppighet at menn har denne skjelettforandringen sammenlignet med kvinner. Mellom 4-8 % har Scheuermanns.

Dersom A er kileformet blir ryggen rundere

Denne deformiteten er ikke en sykdom eller farlig i seg selv, men det gjør at midtryggen blir mere bøyd, at du får en avrunding av øvre delen av ryggen. Dette er bare skjelettet som er litt avrundet og det kan ingen gjøre noe med. Det har skjedd i løpet av puberteten, og avrundingen kommer av at noen av ryggbena er mer kileformet på noen steder.

Har du MB scheuermann men ingen kul i nakken vil riktig trening passe på at det ikke utvikler seg, og at sekundære plager som en kul i nakken oppstår eller blir større.

Hvordan oppstår kulene?

For noen kan det virke som om disse kulene bare plutselig har dukket opp over natten og får høre av venner, kjæreste eller kolleger som bemerker at du har fått en kul. Uansett hva du tror så har kulen helt sikkert kommet nokså gradvis. 

Det er mange grunner til at slike kuler oppstår:

  • Vektøkning 
  • Sitte med rund rygg ( amming, kontorarbeid)
  • Sitte mye og lange perioder med blikket ned (mobiltelefon, nettbrett)
  • Nedsatt bevegelighet i nedre del av nakken
  • Nedsatt bevegelighet i øvre del av midtryggen
  • Tyngre bryster *(trekker midtryggen frem og skuldrene innover)
  • Amming (fremoverbøyd stilling)

De som nettop har født er et godt eksempel på flere faktorer som kan medvirke til utvikling av kul. Da har du tre faktorer som kan bidra til økt belastning og føre til at det kommer en kul

Skjelettforandringer: Dersom det tidligere har vært et brudd i ryggen i nakken eller i øvre del av midtryggen kan man ikke fjerne kulen. For eldre mennesker, spesielt kvinner, kan kulen komme av brudd som følge av benskjørhet. 

Eneste unntaket er dersom du nettopp har vært i en ulykke og slått nakken, og så får en kul.  I dette tilfellet råder vi på det sterkeste at du oppsøker legevakt og får dette undersøkt (selv om du ikke har smerter) . Les mer her om farlige nakkesmerter.

Når kulen kan behandles

Dersom kulen kommer av holdningsforandringer, vektøkning og redusert bevegelighet kan kulen bli borte med riktig behandling og øvelser.

Kul på nakken behandlet av kiropraktor

En kiropraktor kan korrigere leddene slik at de blir mer bevegelige. Det er stort sett midtryggen som det må fokuseres på. Selv om kulen sitter «i» nakken, eller det ser ut som det er nakken som står ut er det ofte ikke der problemet ligger. Det er ofte midtryggen rett under som har fått økt vinkel.  Uansett behandles som regel både nakke og midtrygg for de med kul i nakken. I tillegg til behandlingen, er det øvelsesbehandling og holdningsbevissthet som det fokuseres på.