Kneet er det største og også det mest kompliserte leddet i kroppen. På samme tid bærer kneet en stor del av kroppsvekten, dette gjør det svært utsatt for skade og problemer. Kneet bærer opptil 1,5 ganger vår kroppsvekt i gange, dette øker til 3-4 ganger når vi går opp trapper og 8 ganger når vi huker oss ned på kne.

 

Kneet formes

Kneet formes ved at knoklene i låret (lårben) og leggen møtes og danner et hengselledd. Foran beskyttes leddet av kneskåla (patella). Endene på lårbenet og bena i leggen, så vel som baksiden av kneskåla, er dekket av leddbrusk som fungerer som støtputer. Leddbrusken er støtdempende og gir en glatt overflate for bevegelse av leddet. Midt i kneet ligger meniskene som også fungerer som støtdempere. Knoklene sammenføyes av leddbånd, sener og muskler.

Leddbåndenes funksjon i kneet er å feste knoklene til hverandre. Leddbåndene er veldig sterke ligamenter, men ikke særlig fleksible. Hvis de strekkes en gang har de en tendens til å forbli utstrukket og hvis de strekkes for langt slites de rett av.

Slimhinneposer

Det er rundt 13 slimhinneposer i forskjellige størrelser i og rundt kneet. Disse sekkene er fylt med vann og fungerer som støtdempere og er med på å reduserer gnisning mellom muskler, knokler, sener og leddbånd. Den mest markante slimposen ligger foran kneet rett under huden og beskytter kneskåla.

Kneskader

Kneskader er relativt vanlig i idrett, og de fleste opplever mer eller mindre alvorlige problemer i forbindelse med kneet og kneleddet. Smertene kan være alt fra svake til pinefulle. De kan også komme og gå eller være konstante. Bevegelse i kneet kan være nedsatt og du kan føle svakhet i musklene.

Enkelte kneproblemer trenger bare hvile og nedkjøling, mens noen skader trenger rehabilitering hos kiropraktor eller fysioterapeut, eller til og med operasjon.

Vanlig problemer som kan ramme kneet:

Les mer om smerter i kneet og behandling av knesmerter

Kneet ut av ledd

Det går også an å få kneet ut av ledd. Noen ganger er dette grunnet en svakhet i muskulaturen som ikke klarer fiksere kneskålen. Andre ganger er kneet ute av ledd grunnet et traume.

Kneet låser seg

Noen ganger kan det kjennes ut som at kneet svikter. Dette er ofte i forbindelse med korsbåndskader. Kneet svikter faktisk da, og gir litt etter. Andre ganger kjennes det ut som kneet svikter, men det er mer på grunn av smertene en pasient føler at kneet «svikter».

Låsning av kneet er også mulig. Dette kan komme av mange årsaker. En løs bit i kneet (leddmus) kan plutselig havne i leddspalten og føre til smerter og et låst kne. En annen mer vanlig årsak til låsning i kneet er popliteussyndrom. Kort forklart er popliteus en muskulatur som vrir kneet i visse bevegelser. Popliteus er også med på å låse kneet når vi står med benet i full ekstensjon. Noen ganger er det muskelen som er årsaken til at pasienter får låste knær.

Låste knær kan som regel raskt behandles av kiropraktor med erfaring i knebehandling.

Behandling av knesmerter

For å kunne gi en nøyktig diagnose av kneskade undersøkes andre deler av kroppen slik som korsryggen, bekkenet, hoften, ankelen og foten.

Vi tar egne ultralydbilder på klinikken og av kneleddet

Kiropraktor jobber så for å normalisere leddfunksjonen i kneet ved manipulering og mobilisering av områder i kneet med begrenset bevegelighet. Rehabiliteringsøvelser blir introdusert hvis det passer til typen skade du opplever. øvelsene gjør kneet sterkere og mer stabilt.

Kiropraktorer har god erfaring med kneproblemer og vil kunne tilby effektiv behandling av knesmerter.

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov. Du kan også bli sykemeldt av din kiropraktor-samt henvist til kirurgi eller annen spesialist hvis nødvendig.

Kneet