Forkalkning i skulderen er en form for betennelse i senen eller senefestet. Symptomene kan ligne på frossen skulder i smertefasen og kan i noen tilfeller være årsak til nevnte tilstand. Det er derfor viktig å få stilt riktig diagnose og satt i gang behandling.

Årsaken til forkalkning i skulderen er enda ukjent, men den vanligste antagelsen er at det henger sammen med dårlig blodtilførsel. En del av senen dør på grunn av den dårlige blodtilførselen og senere  blir den forkalket. Tilstanden gir besværlige smerter i skulderen.

Det er også mulig å ha forkalkning i rygg og forkalkning i nakken. Dette kalles for slitasje, men det er nokså vanlig å finne hos svært mange personer uten smerter eller stivhet i rygg og nakke.

 

Behandling ved forkalkning av skulder

En forkalkning av skulderen kan sees på røntgen MR eller ultralydbilder. Hos oss får du undersøkt din skulder med ultralyd. Dersom bildet viser forkalkning av skulderen vil vi prøve fjerne denne ved hjelp av et apparat som gir trykkbølger. Etter en rekke trykkbølgebehandlinger med trykkbølge vil et nytt bilde bli tatt. Dersom trykkbølgene har truffet riktig vil forkalkningen forsvinne. Behandlingene utføres av fysioterapeut eller kiropraktor.

En annen mulighet er å sette kortison i slimposen i skulderen. Denne behandlingen gjør vi også på klinikken. Vi ser på ultralydbilder for å se at injeksjonen blir satt i det området den skal i. Les mer her: Ultralydveiledet kortisoninjeksjon

Behandling av forkalkning i skulder med kortisoninjeksjon

Det går også an å behandle forkalkning i skulder med rehabiliterende øvelser hos fysioterapeut.

 

Ultralyd av forkalket skulder

Det kan være vanskeligere å se kalk ved MR enn ved ultralyd. Her er ultralyd den beste undersøkelsen. Ultralyd kan kartlegge kalktype, lokalisering, størrelse og om det eventuelt er kalk også i slimposen ( bursaen). Ca. 10% av pasientene som har skuldersmerter har kalkdepot i senekappen.

Man får kalk i sener på grunn av alder, slitasje og feilbruk. De er ofte uten symptomer og uten praktisk betydning. Mye tyder på at det til dels også kan dreie som om en egen sykdom, med genetiske og hormonelle faktorer. Kvinner er mer utsatt enn menn. Noen ganger kan skulderen brått bli stiv og svært smertefull. Dette bedres ofte spontant etter noen smertefulle uker når kalk suges opp eller spyles ut i slimposen. Å stille korrekt diagnose i disse tilfellene er mye lettere når man har ultralyd

 

 

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov. Du kan også bli sykemeldt av din kiropraktor-samt henvist til kirurgi eller annen spesialist hvis nødvendig.